tirsdag 19. august 2008

Greske kjøttboller og tzatsiki

Denne oppskriften ar jeg fått av Anne og dette spiser vi ofte hjemme hos oss. Kjempegodt! Og lettvint! (Spesielt om du har laget en stor porsjon tidligere og tar de opp fra fryseboksen den dagen du skal ha de)

Dette trenger du:
  • 500 gram karbonadedeig (jeg har også brukt svinekjøttdeig og vanlig kjøttdeig)
  • 1 egg
  • 1 løk
  • 3 båter hvitløk (eventuelt hvitløkspulver)
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket basilikum
  • 1 ts chillipulver
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts salt
  • 1 ts potetmel
  • 1 dl melk (eventuelt kefir/surmelk)
  • 1 boks hermetiske tomat
  • Poteter (en pose med frosne potetbåter er både lettvint og godt)
  • Tzatsiki (greske kjøttboller, ikke sant)
  • Og eventuelt en salat (Jeg kutter som regel opp bare tomat og agurk til denne retten)
Slik gjør du:
  • Bland alle ingrediensene (bortsett fra de hermetiske tomatene, poteter og tzatsiki) godt sammen og sett deigen i kjøleskapet så smaken får fordelt seg i et par timer.
  • Stek små kjøttboller i pannen
  • Tilsett hermetiske tomater og la det trekke en fem minutters tid
  • Stek potetene i ovnen slik at de er ferdige innen kjøttbollene er ferdig
  • Server!

Anne har også en knallgod oppskrift på tzatsiki.

Dette trenger du:
  • 1/2 l youghurt naturell
  • Agurk
  • Hvitløk
  • Pepper
  • Basilikum
Slik gjør du:
  • Skrell og rasp agurken før du har den i youghurten
  • Ha i hvitløk etter smak (2 fedd holder for min del)
  • 1/2 ts pepper
  • 3/4 ts basillikum

Om du syns det er nok arbeid med kjøttbollene, så selger Tine en helt fin Tzatsiki også.

Prisen på denne retten er nok en gang avhengig av hvilken kjøttdeigtype du bruker. Og om du lager tzatsikien selv (den holder forresten til mer enn en middag denne tzatsikien). Men om du bruker karbonadedeig og lager tzatsikien selv havner det rundt 50-60 kroner. Bruker du vanlig kjøttdeig eller svinekjøttdeig så havner du nok under 50- lappen.


Bildet er hentet fra http://dinmat.aftenposten.no

12 kommentarer:

Siv sa...

Hmmm... elsker gresk mat.

Snuppelure sa...

Så kjempe godt ut :)
jeg har beg å bytte ut vanlig kjøttdeig med kylling kjøttedeig å det smaker like godt :) kjøper den de har på rema 1000 og den koster 27 kroner for 400 gram :)
Kjempe bra side foresten :)

Julie sa...

Har prøvd disse i dag, de smakte kjempegodt! Tror kanskje at den hjemmelagde tzatsikien ble litt for bløt, men det løses ved å sile mer vann ut av agurken.

frode sa...

skjær agurken på langs og skrap ut den bløte kjærnen med en skje.. gjør dette med agurker til salater også.

Anonym sa...

Hei
Viktig å bruke gresk youghurt i spann til Tzatsiki. Den er mye tykke enn vanlig naturell youghurt, og da får du den rette konsistensen ( og smaken ).

Sissel sa...

Jeg lager tzatsiki slik Fedon gjør det :
5 dl yoghurt naturell
1/2 raspet agurk
2-3 fedd presset hvitløk
1/4 ts salt
1 ss extra virgin olivenolje
1-2 ts hvitvinseddik
1 krm fruktose
2 ss finhakket mynte (kan sløyfes)
1 ts kaldpresset linfrøolje

Ta yoghurten noen timer i et kaffefilter for å la væske renne av. Press så mye vann ut av agurken som mulig før den blandes inn i yoghurten. Legg agurken inni et kjøkkenhåndkle og vri vannet ut! - Smak til med resten av ingrediensene.

Anonym sa...

Søkte etter oppskrift på greske kjøttboller, og kom over din. Kjøttbollene ble laget med kjøttdeig av lam, og det var bare atmosfæren og varmen som manglet ved måltidet. Takk. Veldig god oppskrift.

Anonym sa...

Nam!

Anonym sa...

Hei
Skal det bare være 1/2 dl yoghurt med 2 fedd hvitløk? Mener du 1/2 liter yoghurt?

Maiken sa...

Det stemmer nok bedre med enn 1/2 liter ja!

Anonym sa...

Hvor leste du at det skulle være en 1/2 dl?? Det står jo 1/2 l (l for liter)..

Maiken sa...

Oppskriften er redigert i etterkant av innlegget over.

 

blogger templates | Make Money Online